FEMME

15 immunerősítő harapnivaló

Hogyan együk magunkat egészségesre az influenzaszezon kellős közepén? A healthline.com összegyűjtött 15 olyan ételt, amivel sokat tehetünk szervezetünk természetes védekezőképességéért.

  1. Citrusfélék

A grapefruit, a citrom, a narancs, a lime, a mandarin amellett, hogy finom, rengeteg C-vitamint tartalmaz. A C-vitamin segíti a fehér vérsejtek működését, erős antioxidáns hatású, erősíti a sejtek falát, enyhe antibiotikumként is funkcionál – így járul hozzá az immunrendszer optimális működéséhez.

  1. Brokkoli

A brokkoli tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal, emellett rostokban igen gazdag – ez az egyik legegészségesebb élelmiszer, amit az asztalunkra tehetünk.

  1. Fokhagyma

A fokhagyma vírus és baktériumölő hatása régről ismert, természetes vérnyomáscsökkentő, segít az érelmeszesedés megelőzésében.

  1. Gyömbér

A gyömbér gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a koleszterinszintet.

  1. Spenót

A spenótban sok antioxidáns található, emellett magas a C és A-vitamin tartalma.

  1. Joghurt

A joghurtban lévő élő joghurtkultúra és a sok D-vitamin segíti az immunrendszer működését.

  1. Magvak, csonthéjasok

Magas D, E, B-vitamin tartalmuk sejtvédő hatású.

  1. Kurkuma

Természetes gyulladáscsökkentő, jót tesz az ízületeknek és a porcoknak.

  1. Kiwi

Folsavat, káliumot, K és C-vitamint tartalmaz.

  1. Zöld tea

A zöld teának kimagaslóan magas az antioxidáns tartalma. Az antioxidánsok gátolják vagy lassítják az oxidációs folyamatokat a szervezetben, így védenek meg a szabad gyökök káros hatásaitól.

  1. Napraforgó mag

Természetes foszfor, magnézium, E és B6-vitamin forrás.

  1. Piros húsú paprika

Kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, sok benne a béta-karotin.

  1. Szárnyasok

A betegeknek nem véletlenül főznek húslevest évszázadok óta. A szárnyasokban sok a B6-vitamin ami hozzájárul a vörös vérsejtek képződéséhez, zselatint és kondroitint tartalmaz, ami a belekben felszívódva segíti az immunrendszer működését.

  1. Papaya

A papaya valóságos C-vitamin bomba, emellett gazdag B-vitaminban és folsavban. A folsavat boldogságvitaminnak is nevezik, rendben tartja a lelket, emellett rendkívül fontos szerepe van a sejtek örökítőanyagának szintetizálásában.

  1. Tengeri herkentyűk

A kagyló, a rák a homár tele vannak cinkkel. A cinket csekély mennyiségben ajánlott fogyasztani, mégis elengedhetetlen szervezetünk optimális működéséhez. A cink a sejteket határoló hártya, a sejtmembrán felépítéséért felel, nélküle a sejtmembrán sérülékennyé, vagyis a káros anyagokkal szemben kevésbé ellenállóvá válhat.

kép: unsplash

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!