Hogyan együk magunkat egészségesre az influenzaszezon kellős közepén? A healthline.com összegyűjtött 15 olyan ételt, amivel sokat tehetünk szervezetünk természetes védekezőképességéért.
-
Citrusfélék
A grapefruit, a citrom, a narancs, a lime, a mandarin amellett, hogy finom, rengeteg C-vitamint tartalmaz. A C-vitamin segíti a fehér vérsejtek működését, erős antioxidáns hatású, erősíti a sejtek falát, enyhe antibiotikumként is funkcionál – így járul hozzá az immunrendszer optimális működéséhez.
-
Brokkoli
A brokkoli tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal, emellett rostokban igen gazdag – ez az egyik legegészségesebb élelmiszer, amit az asztalunkra tehetünk.
-
Fokhagyma
A fokhagyma vírus és baktériumölő hatása régről ismert, természetes vérnyomáscsökkentő, segít az érelmeszesedés megelőzésében.
-
Gyömbér
A gyömbér gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a koleszterinszintet.
-
Spenót
A spenótban sok antioxidáns található, emellett magas a C és A-vitamin tartalma.
-
Joghurt
A joghurtban lévő élő joghurtkultúra és a sok D-vitamin segíti az immunrendszer működését.
-
Magvak, csonthéjasok
Magas D, E, B-vitamin tartalmuk sejtvédő hatású.
-
Kurkuma
Természetes gyulladáscsökkentő, jót tesz az ízületeknek és a porcoknak.
-
Kiwi
Folsavat, káliumot, K és C-vitamint tartalmaz.
-
Zöld tea
A zöld teának kimagaslóan magas az antioxidáns tartalma. Az antioxidánsok gátolják vagy lassítják az oxidációs folyamatokat a szervezetben, így védenek meg a szabad gyökök káros hatásaitól.
-
Napraforgó mag
Természetes foszfor, magnézium, E és B6-vitamin forrás.
-
Piros húsú paprika
Kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, sok benne a béta-karotin.
-
Szárnyasok
A betegeknek nem véletlenül főznek húslevest évszázadok óta. A szárnyasokban sok a B6-vitamin ami hozzájárul a vörös vérsejtek képződéséhez, zselatint és kondroitint tartalmaz, ami a belekben felszívódva segíti az immunrendszer működését.
-
Papaya
A papaya valóságos C-vitamin bomba, emellett gazdag B-vitaminban és folsavban. A folsavat boldogságvitaminnak is nevezik, rendben tartja a lelket, emellett rendkívül fontos szerepe van a sejtek örökítőanyagának szintetizálásában.
-
Tengeri herkentyűk
A kagyló, a rák a homár tele vannak cinkkel. A cinket csekély mennyiségben ajánlott fogyasztani, mégis elengedhetetlen szervezetünk optimális működéséhez. A cink a sejteket határoló hártya, a sejtmembrán felépítéséért felel, nélküle a sejtmembrán sérülékennyé, vagyis a káros anyagokkal szemben kevésbé ellenállóvá válhat.
kép: unsplash
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: